Gran Canaria
18/12/2018
Sunny
20°C
 
The Palm Forest description2018-09-12T22:03:42+00:00

THE PALM FOREST

These marvelous flavours conduct us to Southeast towards the Summit of Gran Canaria.

Only a few people know about Gran Canaria large and strong cheese tradition. The varieties you can find in our territory are not only driven by the animal’s raw milk high quality but also our microclimate that helps to produce unimaginable textures and flavours. Our first gastronomy stop is at a local cheese farm. A tiny cheese family farm that has been producing cheese for three generations. You are going to find out all your questions about this delicious fresh homemade cheese while seeing them working and of course taste some samples.

From the cheese farm, there is a winding road, covered with colourful leaves in spring and ocher in summer that takes us to the Village of Santa Lucía. At this gorgeous village we are having our second gastronomy experience. A coffee break at a local bakery, where we can taste some homemade sweets. And as we have refilled our batteries we’ll continue to the vineyards located in La Caldera de Tirajana. You’ll understand the difficulty of growing grapes in the island and also the importance of the volcanic soil for the vines. Get the sense of the wine, be familiar with our endemic grapes. We’ll take a walk by the vines. From these vineyards we can see the view of the mountains in the summit, its cliffs brushing the clouds and the palm forest dotted with the white houses of the village of Santa Lucía. A unique landscape!

And last but not least the winery. We have to drive by Tirajana spectacular caldera to get there. In the winery you’ll have a personal tour and tasting with three wines + aperitif based on local products such as cheese, olive and their own delicious extra virgin olive oil.

Nuestra primera parada culinaria es en una quesería tradicional artesana. En esta quesería trabajan la tercera generación de pastores y maestros queseros canarios y sus quesos ya son reconocidos local y mundialmente. En esta visita verán producir el queso en directo y así podrán desvelar todas las cuestiones a cerca de este manjar canario.

Una vez finalizada la visita a la quesería, nos dirigimos hacia Sta Lucía y subimos por la carretera conocida por los lugareños como el cuchillo donde haremos una parada para apreciar la belleza del barranco de Tirajanas y la Fortaleza de Ansite.

La siguiente parada será en el pueblo de Santa Lucía donde tendremos un coffee break con algunos sabores isleños nuevos.

Desde el pueblo de Santa Lucía conducimos algunos kms por encima de Sta Lucía para adentrarnos en una de las fincas privadas que conforman la cooperativa que da nombre a la bodega y que proporciona la mayor cantidad de uva blanca a la bodega en Malvasía volcánica y albillo (DOP Denominación de Origen Protegida). Paseamos por los viñedos en una finca con una localización espectactular junto al barranco de Sta lucía, regado por cientos de palmeras y de fondo la cumbre de la isla. Allí se les explica la dificultad del terreno para sembrar y el motivo por el cual la vendimia es a mano.

Desde este punto volvemos a la carretera principal dirección Tunte donde se encuentra la bodega. Conocerán la elaboración e historia de esta cooperativa. Aquí tienen un tour personalizado donde conocerán la distinta elaboración de sus vinos, blancos, rosa y tinto. Concluye con una degustación con un pequeño tentempié de productos locales así como el aceite de oliva elaborado también por esta bodega.

Y con la calma que caracteriza al canario y cuando los clientes hayan terminado tranquilamente su degustación, se los regresa a su lugar de recogida.

EVERY WEDNESDAY FROM LAS PALMAS
EVERY THURSDAY FROM THE SOUTH

THESE TOURS START FROM 15TH OF OCTOBER

CADA MIÉRCOLES DESDE LAS PALMAS
CADA JUEVES DESDE EL SUR

ESTOS TOURS COMIENZAN A PARTIR DEL 15 DE OCTUBRE

*Please notice that all our chosen products are seasonal,

and this is reflected in our tours, which naturally vary through the year.